Teatteriharjoitusten ilta, alkulämmittelyt, äkillinen suunnanmuutos – ja pam akillesjänne poikki. ”Onneksi teatteriharjoituksissa oli roolitettu lääkäri, niin pääsin heti hyviin käsiin”, naureskelee teatterinohjaajaa tuurannut muotoilija Riikka Salokannel, joka joutui yllättäen kesken teatteriharjoitusten potilaan rooliin.

 

Myöhemmin Riikka pääsi ambulanssikyydillä Päijät-Hämeen Keskussairaalan Akuuttiin, sai lasikuitukipsin jalkaansa sekä kyynärsauvat apuvälineeksi, ja jäi odottelemaan kutsua leikkaukseen. Entiselle aktiiviurheilijalle, ampumahiihtäjälle ja monin eri tavoin aktiiviselle työssäkäyvälle henkilölle tällainen loukkaantuminen oli pysäyttävä ja hämmentävä mutta myös harmittava kokemus – ja vielä kesän kynnyksellä: ”Tähänkö kaikki kesän suunnitelmat tyssäisivät?”

 

XCLIP on ”Pieni suuri apu” ja todellinen helpotus arjessa ja harrastuksissa

 

Kaatuilevat kyynärsauvat ovat suurempi ja rasittavampi ongelma kuin kuvitellaan. Niiden hallinta eri tilanteissa on hankalaa ja kolistessaan lattialle ne aiheuttavat kiusallisia mutta myös avuttomia tilanteita. ”Levälleen lennähtäneitten sauvojen perään kumartelu, kun jalat eivät taivu, on myös hankalaa, ja kyykistely rasittaa polvea”, toteaa Riikka.

Tämän vuoksi kyynärsauvojen käyttäminen usein vähentää aktiivisuutta ja sitä myöten myös hidastaa kuntoutumista.

 

Riikka sai XCLIP-kyynärsauvapidikkeen käyttöönsä heti akillesjänteen katkeamisen jälkeen, muutamaa viikkoa ennen operaatiota. XCLIP toi konkreettista apua sauvoilla liikkumiseen ja Riikalla säilyi yleinen aktiivisuus tilanteen huomioon ottaen erittäin hyvällä tasolla eikä peruskunto ja kesäfiilis päässyt ennen leikkausta romahtamaan.

 

Kesä toi lämpimät kelit, lomareissut sekä myös purjehduskelit. Näissä tilanteissa XCLIP-pidikkeen hyödyt mitattiin perusteellisesti.

”Pelkästään se, että saa kannettua kaksi keppiä yhdellä otteella, on ollut veneellä iso apu. Toinen käsi jää vapaaksi ottamaan tukea veneessä, ja laiturilla heti tarvitsen molempia keppejä. Mukavaa on myös se, ettei reissunvarrella eri vessoissa ja huusseissa tarvitse päästää keppejä maahan, ja niinkin arkinen asia, kuin kassalla maksaminen on hankalaa, jos ei käsiä ole vapaana”, luettelee Riikka Salokannel XCLIP-kyynärsauvapidikkeen hyötyjä.

 

Muotoilijan arvio XCLIPistä: toiminnallisuus kunnossa

 

Riikka Salokannel on muotoilija, jolla laaja kokemus aina tuotemuotoilusta pakkausmuotoiluun ja brandaykseen, siksi pyysimme Riikkaa arviomaan tuotetta myös muotoilijan näkökulmasta:

”XCLIP on pieni, kevyt ja kulkee aina joka paikassa sauvojen mukana. X-muodon ansiosta kyynärsauvaparista muodostuu erittäin tukeva kokonaisuus. Sauvat tarvitsevat äärimmäisen pienen tukipinnan ja pysyvät XCLIPin ansiosta pystyssä lähes missä vaan. Tämä on tärkeää, kun käyttäjän tarvitsee saada kädet vapaaksi – vastatakseen puhelimeen, etsiessään avaimia, avatessaan ovia, kahvilassa, toimistossa tai missä tahansa muualla. Sen toiminnallisuus on myös kunnossa; sauvat on näppärä kiinnittää, klipsi ei ole tiellä eikä raavi tai takertele. Myös se, että se kääntyy haluttaessa helposti, sujuvoittaa sauvojen käyttöä.

Toisaalta XCLIP lisää turvallisuutta myös portaissa liikkumisessa, kun kyynärsauva kulkee ketterästi toisen mukana. Tällöin vapaalla kädellä voi ottaa tukea kaiteesta. Hankalia paikkoja on yllättävän paljon; bussilla liikkuessa, liukuportaissa, ovissa kulkemisessa on ollut iso apu, että halutessaan saa sujautettua sauvat yhdeksi, tukea antavaksi kävelykepiksi.”

 

XCLIPin helpottaa monenlaisissa eri tilanteissa kyynärsauvojen käyttöä.
XCLIP pysyy pystyssä melkein missä vaan ja toisaalta toinen sauva kulkee tarvittaessa kätevästi mukana, kun on mahdollisuus ottaa esim. veneen keulapuomista tukea. Riikka Salokanteleen luovuus tulee esille myös XCLIPin käytössä, hän osaa hyödyntää XCLIPin etuja hyvin innovatiivisesti. XCLIPin ansiosta kyynärsauvoja voi käyttää mm. sateenvarjon pidikkeenä.

 

Tutustu XCLIPiin paremmin ja katso esittelyvideot täältä.

 

Kuvat: Riikka Salokannel ja Jouni Kähkönen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *